10 Nisan 2015 Cuma

FİNİKE PORTAKALI





Ayrıca 4 hafta boyunca 750 ml portakal suyu içen 25 kolesterol hastasının HDL ve LDL seviyelerindeki gelişme aşağıdaki tabloda verilmiştir. İyi kolesterolde artış, kötü kolesterolde düşüş kaydedilmiştir.Tabii konu ile ilgisi olan bilebilir hisperidin en çok portakalın iç (beyaz) kabuğunda bulunuyor ki genellikle beyaz kısmı tüketilmez. 



Toplam antioksidan içeriği sıralamasında ise portakal 5. sırada yer alıyor. Sırasıyla Böğürtlen, Frenk Üzümü, Frambuaz, Çilek ve Portakal.
Böğürtlen, frenk üzümü ve çileğin biraz daha lüks ürünler olduğunu düşünürsek, portakalın toplam faydası diğerlerinden fazla olacaktır.
Son olarak antioksidan içeriği en yüksek olan gıdanın Bitter Çikolata olduğu söylendi.
Portakal ve Bitter çikolata aynı anda çok güzel olabilir. 
Gerçek Finike Portakalı'nı Nasıl Ayırt Ederiz?



Finike Portakalı artık gerçek bir marka.
Süpermarket, manav, semt pazarı vb. satış yerlerinde Finike Portakalı'nı ayırt etmenin en önemli noktası kasaların ve meyvelerin üzerindeki birliğimize ait etiket ve logonun bulunmasıdır.
Finike bölgesinde faaliyet gösteren paketleme tesisleri ve üreticiler birliğimizin izni ile bu 
Türkiye'de Coğrafi İşaret almış ilk ve tek portakaldır. Antalya'nın ve Akdeniz'in tescilli bir lezzetidir.
Tekstil ürünlerinin sahte olarak piyasaya sürülmesine benzetebiliriz Finike Portakalı'nın yaşadıklarını. Ancak Finike Portakalı tekstil örneğinde olduğu gibi çok pahalı bir ürün değildir.

Lezzeti ve kolay tüketilebilirliği tartışmaya açık bile değildir.
Portakalın Kısa Tarihi ve Finike Portakalı'nın Ayırt Edici Özellikleri
Portakal meyvesine Hindistan’da “naranga” ve Arabistan’da “naranc” denilmiştir ve bu isim Portekizlerin Çin’den dönüşleri ile beraber “portugal” ismini alarak dilimize her iki şekilde de "portakal" ve "narenciye" olarak yansımıştır.
Portakal meyvesine Hindistan’da “naranga” ve Arabistan’da “naranc” denilmiştir ve bu isim Portekizlerin Çin’den dönüşleri ile beraber “portugal” ismini alarak dilimize her iki şekilde de "portakal" ve "narenciye" olarak yansımıştır.


Portakal üretiminde Akdeniz Havzası içerisinde lider ülke olan İspanya’da “naranja” olarak telaffuz edilmektedir ve İngilizce'deki "orange" kelimesi de bu şekilde türemiştir.
Dünya’da 1000’den fazla portakal çeşidinin bulunduğu bilinmektedir fakat ticari olarak üretimi yapılan çok az sayıda çeşit vardır. Ülkemizde en çok üretimi yapılan çeşitler; Washington Navel, Valencia, Kan Portakalları, Yafa(Shamouti) ve Yerli portakallardır.




A.B.D’ deki California Üniversitesindeki sonuçlara göre dünyanın en kaliteli ve en lezzetli portakalı Finike Ovasında yetişmektedir ancak bu yörede yetişmediği halde Finike portakalı adı altında piyasada tonlarca kalitesiz ürün bulunmaktadır.
Haksız rekabetin yanı sıra ürün imajını da olumsuz yönde etkileyen bu durumu düzeltmek adına Finike Meyve Üreticileri Birliği bünyesinde gerçekleştirilen başvuruda Finike Portakalı Türk Patent Enstitüs tarafından Coğrafi İşaret olarak tescillenmiştir.
Finike Ovasında ağırlıklı olarak yetiştirilen çeşitler Washington Navel, Valencia ve Finike yerli olmaktadır. Dünyanın birçok yerinde yetişme imkânı olan bu çeşitlerin Finike’deki kaliteye ulaşamamasının nedenlerinin başında ovanın alüvyonlu toprak yapısı ile beraber kendine has rüzgarı, havası ve suyu gelmektedir.
Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işareti ile tescillenen ilk ve tek portakal olan Finike Portakalı, Finike Meyve Üreticileri Tarımsal Birliği tarafından yapılan tanıtım çalışmaları sayesinde yeni bir markalaşma sürecine giriyor.
Finike yöresinde yetişen tarım ürünlerini tanıtmak ve tüketicilere en doğru şekilde ulaştırmak için kurulan Finike Meyve Üreticileri Tarımsal Birliği, tadı ve aromasıyla sadece Türkiye’de değil dünyada da ün sahibi olan Finike Portakalı’nın bilinirliğini artırmak için yaptığı çalışmaları tüm hızıyla sürdürüyor. Faaliyetlerinde üretici, özel sektör ve üniversite arasındaki bilgi ve materyal akışını kuvvetlendirmeyi temel prensip haline getiren birlik uzun vadede yörenin kalkınmasına destek vermeyi hedefliyor.

Finike Portakalı, birlik girişimleri sayesinde dünyadaki coğrafi işarete sahip ürünleri tek çatı altında buluşturmayı amaçlayan oriGIn (Organization for an International Geographical Indications Network) adlı uluslararası ağa da üye oldu. Origin üyesi olmanın önemini vurgulayan Finike Meyve Üreticileri Tarımsal Birliği başkanı Celal Bülbül: “ Tüm dünyadan 400 tane ürün ve 2 milyon üretici ağına sahip olan oriGIn coğrafi işaret almış ürünlerin hukuksal olarak haklarını savunmakla beraber bu ürünleri çeşitli etkinlikler aracılığıyla dünya pazarında tanıtmaktadır. Bu açıdan oriGIn, sadece Finike Portakalı değil ülkemizdeki coğrafi işarete sahip tüm ürünlerin dış pazara açılabilmeleri için çok iyi bir fırsattır.” dedi.



Gerçek Finike Portakalı’na ulaşmak isteyen zincir marketler, sebze meyve komisyoncuları ve nihai tüketiciler, öncelikle ürünlerin üzerinde bulunan birlik logosu ve Finike Portakalı etiketine dikkat etmeliler. Birlik logosu ve etiketi haricinde Finike Portakalı örtüsü veya kasası ile satılan ürünlerin, gerçek Finike Portakalı olamayabileceğini ve bu konuda mağdur olanların üretici birlikleriyel iletişime geçmesi önerilir
Finike Portakalı, 2012 itibariyle tescillenmiş Türk Patent Estitüsü' nden Coğrafi İşaret tescili alarak koruma altına alınmıştır. O yöreye özgü lezzeti ve kaliteyi belgelemiştir.



Türkiye'de yetişen 1,5 milyon ton portakalın sadece % 10'u Finike'de yetişmektedir. Ama satış yerlerinde çoğu portakal Finike adı altında satılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder