10 Nisan 2015 Cuma

ANTALYA KAŞ BARAK KİLİMLERİ

Barak kilimleri,

Kaş İlçesi'ne bağlı, eski adı 'Sahil Barak' olan Boğazcık Köyü'nde Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden kalma 'Barak Kilimi' kültürünün yok olmaması için kaymakamlık ve halk eğitim merkezi tarafından geçen yıl 'Barak Kilimleri Ölmesin Renklerimiz Solmasın' adlı proje başlatıldı.


KAŞ BARAK KİLİMLERİ

Antalya'nın Kaş İlçesi'ne bağlı, eski adı 'Sahil Barak' olan Boğazcık Köyü'nde Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden kalma 'Barak Kilimi' kültürünün yok olmaması için kaymakamlık ve halk eğitim merkezi tarafından geçen yıl 'Barak Kilimleri Ölmesin Renklerimiz Solmasın' adlı proje başlatıldı.

Kaş ilçesinde Selçuklu ve Osmanlı döneminden kalan Barak kilimlerinin yok olmaması için başlatılan proje kapsamında, yörede yaşayan kadınlar, Barak Kilimi dokumacılığı öğreniyor.


Antalya'nın Kaş ilçesinin eski adıyla Sahil Barak, bugünkü adıyla Boğazcık Mahallesi’nde Orta Asya'dan, Selçuklulardan, Osmanlılardan beri gelen bir kültür zenginliği olan “Barak Kilimleri” yeniden yaşam dönüyor. Kaybolmakta olan bu el sanatını yaşatmak için Kaş Kaymakamlığı ve Kaş Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü tarafından “Barak Kilimleri Ölmesin Renklerimiz Solmasın” adlı bir proje başlatıldı. Projenin giderleri, Kaş Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından karşılanıyor. Kaş Kaymakamı Selami Kapankaya, Kaş Belediye Başkanı Halil Kocaer, İlçe Milli Eğitim Müdürü, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mustafa Öztürk atölyeyi gezerek, kilimler hakkında bilgi aldılar. Çalışmaları yerinde gördüler.


Kaş Kaymakamlığı, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile Kaş Halk Eğitim Müdürlüğü'nce yaşama geçirilen proje ile, Bogazcık köyünde bir Barak kilimi dokuma kursu açıldı. Köy Odası atölye haline getirildi. Köyde dört adet Barak Kilimi dokuma tezgahı kuruldu. Geçen yıl başlatılan proje kapsamında, 280 saat sürecek kursa katılan 12 bayan tarafından 8 kilim dokundu. Bu yıl 10 Baraklı hanım katılıyor. Kursta, değişik yedi motife sahip olan Barak kilimlerinin her motifinin dokuması öğretiliyor. Her motiften bir kilim dokunuyor. Bu yıl ki kursta, kilim, 6 çanta dokunacak. Dokunan kilim ve çantalar, dokuyan kadınların oluyor. Kursiyerlerden dördü, bir AB Projesi kapsamında Yunanistan'a götürülecek. Kilimlerin kök boyaları Siirt'in Kurtalan ilçesi ve Afyon'un Bayat ilçesinden getiriliyor. Uzun süredir, kilimlerin dokuması yapılmadığından, kimilerin değer bilinemiyor. Barak kilimleri, yeniden Kaş'ın simgelerinden biri haline getirilmeye çalışılıyor.


Kursa bu yıl katılan Ayşenur Şekerci; “Ben Yeşil Barak köyünde doğdum. Küçüklüğüm bu kilimlerin dokunduğu bir evde geçti. Babaannem, köyün ileri gelen kilim dokuyucularındandı. Bu kilimler, köyümüzün eskiden geçim kaynağı idi. Barak'a has kilimlerimizdir. Bu kilimlerin yok olmaması için, özellikle Hak Eğitim Müdürümüz ve Kaymakamımızın desteği ile bu kilimleri yaşatmaya çalışıyoruz” dedi. Kurs öğretmeni Makbule Bozca; “Ben bu kilimciliği annemden, ninelerimizden öğrendim. İki yıldır da kurs açarak, bu kilimleri köyümüzün kadınlarına, gençlerine öğretmeye, yansıtmaya çalışıyorum” dedi. Eski bir kilim tüccarı olan Kaş Belediye Başkanı Halil Kocaer de yaptığı konuşmada ”Genç kızlarımız kilim dokurken, kilime düşüncelerini, sevgisini, geleceğini, bütün düşüncelerini yansıtarak geleceğin kor” dedi.



Proje İle ilgili olarak Kaş Kaymakamı Selami Kapankaya ise yaptığı konuşmada “Renklerimiz Solmasın Barak Kilimleri Yok Olmasın” projesi, kaymakamlığımızca yürütülmektedir. Bu projenin amacı, unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarından olan Barak kilimi dokumacılığını tekrar canlandırarak, gelecek kuşaklara aktarılması. Motiflerin korunması. Bu yerel özgün kültürümüzün Orta Asya'dan, Osmanlı'dan, Selçuklu'dan beri devam eden bu el sanatının gelecek kuşaklara aktarılması. Aynı zamanda yerel bir renk olarak, kültür olarak yaşatılması. Turizmin hizmetine sunulması” dedi.



Yayın Organı : Kaş Aydın Haber Gazetesi
Şehir : Antalya
Yayın Tarihi : 30.03.2015
Görsel Kaynak : AA
Kaş ilçesinde Selçuklu ve Osmanlı döneminden kalan Barak kilimlerinin yok olmaması için başlatılan proje kapsamında, yörede yaşayan kadınlar, Barak Kilimi dokumacılığı öğreniyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder