11 Nisan 2015 Cumartesi

ANTALYANIN KATRAN AĞAÇLARI

goca gatıranlar



Türkiye'nin en yaşlı ağaçları Antalya'da

Türkiye'nin en yaşlı ağaçları Antalya'da Türkiye'nin en yaşlı sedir ağaçlarının Antalya'da bulunduğu, Orman ve Su İşleri Bakanlığınca koruma altına alınan ağaçlarının yaşlarının 500 ile 2 bin yıl arasında değiştiği bildirildi.
 Kumluca Orman İşletme Müdürü Fuat Nur, Türkiye'de en yaşlı sedir ağaçlarının Antalya'da bulunduğunu ve koruma altına alındıklarını söyledi. 
İlde bulunan sedir ağaçlarının yaşlarının Orman Genel Müdürlüğü kayıtlarına göre ağırlıklı olarak 500 ile 1700 arasında olduklarını bildiren Nur, ''Yaşı 2 binin üzerinde olan 'Ambar Katranı' adlı sedir ağacı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından koruma altına alınan en yaşlı ağaçtır'' dedi.

    ''Ambar Katranı'' adlı ağacın yaşı ile ilgili yaptığı araştırmada ağacın yaşını 2 bin 326 olarak tespit ettiklerini ifade eden, Avusturyalı Prof Dr. Hannes Mayer'in ağaç üzerinde yaptığı araştırmada tespitini onayladığını kaydetti. 

    Ağaca Ambar Katranı denmesinin nedenini de a yörede yaşayan vatandaşların ağaçtan katran elde ettiklerini, ağacın çok geniş çaplı olmasından dolayı da ''Ambar gibi ağaç'' olarak nitelendirildiğini, bu nedenle ağaca ''Ambar Katranı'' denildiğini belirtti. 
 Bölge de çok yaşlı sedir ağaçlarının bulunduğuna işaret eden Kantarcı, ''Bu ağaçlar ülkemizde en yaşlı sedir ağaçlarıdır, ülkemiz için de büyük bir değerdir'' diye konuştu. 
        ''Koca Katran'' ağacını doğa sevenlere tanıtıyor 

         Çaltı köyü sakinlerinden 73 yaşındaki Mehmet Okur, 1995 yılında 2 bin yaşında olduğu tescil edilen ''Koca Katran'' adlı ağacı, kendisine 60 yıl önce babasının gösterdiğini söyledi.

   Orman ve ağaç sevgisinden dolayı bu ağacı hiç unutmadığını, korumak ve güzelliğini görmek için sık sık ağacın bulunduğu yere gittiğini dile getiren Okur, ''Dağlarımızın birçok yerini gezdim,ama böyle bir ağaca rastlamadım.Bu ağacı görmek isteyen herkesi ağacın yanına götürür ve bilgi veririm. Ağacın iyi korunarak daha uzun yıllar yaşatılmasını istiyorum diye konuştu. 
        
 Sedir ağaçlarının özellikleri

         Genel olarak Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde doğal olarak yayılış gösteren sedir ağaçlarının boyu 40 metreye, çapı ise 3 metreye kadar çıkabiliyor. Çoğunlukla kurak ve kalkerli yamaçlarda, kayalar arasında yetişen bir tür olan sedir ağaçları,serin ve derin topraklarda gelişiyor. Genç yaşlarda sivri tepeler oluşturan sedir ağaçları,yaşlandıkça yayvan ve basık bir tepeye sahip oluyor. 

     Mobilya, doğrama, tel direği, inşaat ve gemi kerestesi, kağıt, lif, selüloz odunu ve yonga levha imalinde de kullanılan sedirin dünyadaki ender yetişme bölgelerinden birisi de Antalya. Ana vatanı Lübnan olan bu ağaçların Türkiye'deki türleri Lübnan sediri olarak biliniyor ve Antalya'da yaklaşık 96 bin 288 hektar alanda yetişiyor. 
 Elmalı İlçesinde, 1995 yılın da 2000 yaşında olduğu saptanarak anıt ağaç ilan edilen sedir, Türkiyenin en yaşlı ağacı. ’Koca katran’ da denilen ağaç, 25 metre boyunda ve 8 metre 23 santimetre çevre genişliğine sahip.yüzlerce yıllık yaşlara sahip 7’si Elmalı, 1’i Finike’de 8 anıt ağaç bulunuyor. Batı Akdeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü tarafından korunmasına yönelik çalışmalar yürütülen bu ağaçlar arasında, Elmalı-Finike sınırlarında yer alan dünyadaki ender sedir ormanlarından Çığlıkara’daki ’koca katran’, 1995 yılında 2000 yaşında olarak tescil edildi. 1995 sonrasındaki 18 yıl da sayıldığında bugün yaşı 2018’i bulan sedir, Türkiye’nin en yaşlı ağacı. 25 metre boya sahip koca katranın çapı 262 santimetre, çevre genişliği ise 8 metre 23 santimetre.
  Koca Katran:1995 yılında anıt ağaç ilan edilen 2018 yıllık Koca Katran, Çığlıkara Tabiatı Koruma alanında bulunuyor. 

Aslan Ardıç: Elmalı İlçesi’nde, Tekke deresinde yaşayan ve 1995 yılında anıt ağaç ilan edilen Aslan Ardıç, 1700 yaşında.


 Dibek Sedir: Finike İlçesinde, 2002 yılında anıt ağaç ilan edilen 1700 yıllık Dibek Sedir, Debike Tabiatı Koruma alanında yaşıyor.


Lübnan Sediri ced rus Libani  Elmalı İlçesinde, 1995 yılında anıt ağaç ilan edilen ve toros Sediri olarak da bilinen 1500 yıllık ağaç çığlık ara Tabiatı Koruma alanında yaşıyor. 


Koca Sedir: Elmalı İlçesinde, 2002 yılında anıt ağaç ilan edilen 1070 yıllık Koca Sedir, Sedir Araştırma Ormanında yaşıyor.


Şah Ardıç: Elmalı İlçesi’nde, 1995 yılında anıt ağaç ilan edilen 800 yıllık Şah Ardıç, Sedir Araştırma Ormanı’nda yaşıyor. 


Koç Sedir: Elmalı İlçesi’nde, 1995 yılında anıt ağaç ilan edilen 650 yıllık Koç Sedir, Çığlıkara Tabiatı Koruma alanında yaşıyor.


 Katil Sedir: Elmalı İlçesi’nde, 1995 yılında anıt ağaç ilan edilen 500 yıllık ağaç, Çığlıkara Tabiatı Koruma alanında yaşıyor. 


    





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder